Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισαγωγικό Σχόλιο Συντακτικής Επιτροπής

Τεύχος 34 - Έτος 1994
Συγγραφείς :

Αγαπητοί Αναγνώστες,
Στο τεύχος αυτό φιλοξενούμε τις περισσότερες από τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα με θέμα “Ανθρώπινα Δικαιώματα και Κοινωνική Εργασία” που πραγματοποιήθηκε την 15η Απριλίου 1994, στην Αίθουσα του Ιδρύματος Γουλανδρή - Χορν στην Πλάκα.
Η Ημερίδα οργανώθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων Πρόνοιας, Κοινωνικοί Λειτουργοί που εργάζονται σε διάφορες Κοινωνικές Υπηρεσίες της Ελλάδας και σπουδαστές των Σχολών Κοινωνικής Εργασίας.

Στόχος: η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Κοινωνικών Λειτουργών σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω:
α) της συνεργασίας με αντιπροσωπευτικούς φορείς που ασχολούνται με την προάσπιση των Α.Δ. στη χώρα μας, και
β) της παρουσίασης από Κοινωνικούς Λειτουργούς περιπτώσεων καταπάτησης δικαιωμάτων των εξυπηρετουμένων τους.
Η πρώτη προσέγγιση του θέματος έγινε με έναν προβληματισμό πάνω στα Α.Δ. και τους τρόπους προάσπισής τους και επίσης με μια προσπάθεια επισήμανσης των συγκλινόντων σημείων των Κοινωνικών Δικαιωμάτων και της Κοινωνικής Εργασίας.

Στην πρώτη Συνεδρία της Ημερίδας που είχε θέμα “Ανθρώπινα Δικαιώματα: Ελληνική και Διεθνής Πραγματικότητα”, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανώσεων παρουσίασαν προγράμματα και ενέργειες των Οργανώσεών τους για την προάσπιση των αστικών, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων πολλών πληθυσμιακών ομάδων της γης που λόγω διαφόρων χαρακτηριστικών τους αποτελούν μειονότητες ευάλωτες σε παραβιάσεις π.χ. πρόσφυγες, παιδιά, πολιτικοί κρατούμενοι κλπ. Η δράση τους για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει σαν κύριες κατευθύνσεις τη νομοθετική προστατευτική και προληπτική παρέμβαση. Η εκπαίδευση πάνω στα Α.Δ., η μόνιμη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη συλλογική και ατομική ευθύνη για την αναχαίτιση του κοινωνικού ρατσισμού, και η παροχή συμβουλευτικής και τεχνικής βοήθειας είναι μερικές από τις προτάσεις που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Διεθνείς Συμβάσεις και Συνθήκες που συντάσσονται από Διεθνείς Διασκέψεις, αποτελούν τους μηχανισμούς ελέγχου της συμμόρφωσης ή μη των κρατών στον τομέα της προστασίας των ομάδων που υποφέρουν από διακρίσεις.

Στη δεύτερη Συνεδρία της Ημερίδας, όπου παρουσιάστηκαν οι εμπειρίες των Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται με ειδικές ομάδες του πληθυσμού μας, διεξήχθησαν τα εξής συμπεράσματα:
Καμία ανθρώπινη κατάσταση π.χ. νόσος, αναπηρία, φυλάκιση, εγκλεισμός και σε οποιοδήποτε στάδιο ζωής π.χ. παιδική ηλικία ή γηρατειά, δε δικαιολογεί την απώλεια ή τη στέρηση των Ανθρωπίνων Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, ηλικία, ψυχολογική ή φυσική κατάσταση πρέπει να κατοχυρώνονται τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως είναι αυτά της αυτοδιάθεσης, του σεβασμού, της αξιοπρέπειας, της ενεργοποίησης, της συμμετοχής στα κοινά, της αξιοποίησης του δυναμικού τους κλπ. Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών δεν είναι προσωπική υπόθεση, αλλά κοινωνική.
Από τη Συντακτική Επιτροπή

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Πρόσφατες ανακοινώσεις ΣΚΛΕ
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved