Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισαγωγικό Σχόλιο

Τεύχος 59 - Έτος 2000
Συγγραφείς :

Αγαπητοί Αναγνώστες,
Πρωτοπορία στη μελέτη και έρευνα των συγχρόνων κοινωνικών θεμάτων και επιστημονικών όρων που διαμορφώνονται με την εξέλιξη των Κοινωνικών Επιστημών, αποτελεί το Τρίτο τεύχος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του έτους 2000.

Στις πρώτες σελίδες δημοσιεύουμε τη μελέτη του Βασιλείου Κ. Βουϊδάσκη για τον Ελεύθερο Χρόνο. Τον ελεύθερο χρόνο σαν ένα σημαντικό κοινωνικο-οικονομικό μέγεθος το οποίο βρίσκεται σε διαφορετική σχέση με την εργασία.

Εξετάζονται οι κοινωνικο-ιστορικές προϋποθέσεις οι οποίες οδήγησαν στο γεγονός ότι ο ελεύθερος χρόνος αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό κοινωνικο-οικονομικό δικαίωμα και η σχέση του με την πρόκληση επιθετικής συμπεριφοράς και κοινωνικής βίας.

Ακολουθεί της Αγάπης Κανδυλάκη μια κριτική αξιολόγηση ενός Project ομαδικής θεραπευτικής προσέγγισης με ανήλικους δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης στη Βόρεια Αγγλία.

Η εργασία της Κων/νας Κορφιάτη και της Ιωάννας Πιπεργιά παρουσιάζει μια σημαντική ψυχοθεραπευτική μέθοδο «Το ψυχόδραμα» στην κλασική και κυρίως στην ομαδικοαναλυτική εκδοχή του, προσεγγίζοντας θεωρητικά τις έννοιες του Ρόλου και της Κοινωνικής Προσαρμογής.

Η Μεταξία Σταυριανάκη προβάλει ένα σοβαρό ζήτημα της παιδικής ηλικίας και των κοινωνικών αντιλήψεων που την περιβάλλουν και την επηρεάζουν, με την παρουσίαση μιας κοινωνιολογικής έρευνας από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στην περιοχή της πρωτεύουσας, απεικονίζοντας το φαινόμενο της χρήσης βίας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών με την προοπτική τα αποτελέσματά της να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο διαμόρφωσης σύγχρονων συστημάτων οικογενειακής πολιτικής.

Με το άρθρο «Το στίγμα και ο κοινωνικός στιγματισμός από την Αρχαιότητα και το Βυζάντιο έως σήμερα», ο Δημήτρης Γ. Μαγριπλής αναφέρεται διαχρονικά στην αναπαραγωγή ίων ανθρώπινων κοινωνιών μέσω των δικών μας πράξεων και αντιλήψεων, καταλήγοντας στο ότι θα πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα προόδου των κρατούντων στο κοινωνικό σύστημα και του υποκειμένου ώστε ο κοινωνικός στιγματισμός να δώσει τη θέση του στο «δικαίωμα στη ζωή».
Η συντακτική επιτροπή

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved