Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισαγωγικό Σχόλιο

Τεύχος 68 - Έτος 2002
Συγγραφείς :

Αγαπητοί Αναγνώστες,

Επίκαιρες έννοιες, θεωρίες και φαινόμενα, αλλά και θέματα διαχρονικά πραγματεύονται οι συγγραφείς των άρθρων του παρόντος τεύχους. H παγκοσμιοποίηση και η διεθνοποίηση, με τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά, αποτελεί το θέμα του άρθρου του Δρ Γεωργίου Μάρδα, δίνοντας έμφαση στην παγκοσμιοποίηση στην κοινωνική πολιτική.

Ο συγγραφέας με κριτική προσέγγιση, επισημαίνει ότι, όποια εκδοχή, αρνητική ή θετική, δεχθούμε ως προς τη σημασία της παγκοσμιοποίησης, το βέβαιο είναι, ότι αυτή δεν τελειώνει ούτε τον άνθρωπο ούτε την ιστορία του, διότι ο άνθρωπος πάντα θα αναζητά την ερμηνευτική του κόσμου και τον αυτοπροσδιορισμό του στην κοινωνική του πορεία, με κύριο άξονα τη μείωση της κοινωνικής ανισότητας, της ανεργίας και της εγκληματικότητας. H Ελένη Μαυρογένη, στο άρθρο της, αναφέρεται στις θεωρητικές προσεγγίσεις για τον Φεμινισμό και την Ψυχανάλυση, παρουσιάζοντας τις βασικές ιδέες των Φροϋδικών και Μετα Φροϋδικών θεωριών για το σχηματισμό και την αναπαραγωγή του φύλου και τη φεμινιστική κριτική αυτών.

H Παρασκευή Θεοφίλου στη μελέτη της, προσπάθησε να δει τις κοινωνικές αναπαραστάσεις του κόσμου για τους μετανάστες και το φαινόμενο της μετανάστευσης γενικότερα, μέσα από ημι-κατευθυνόμενες συνεντεύξεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια αρνητική εικόνα απέναντι στη μεταναστευτική κίνηση που διαφοροποιείται όμως ανάλογα με τη χώρα προέλευσης των μεταναστών.

H Δρ Ιωάννα Καρέλλου, τέλος, στο άρθρο της αναφερόμενη στη σεξουαλική κακοποίηση και τα άτομα με νοητική καθυστέρηση, τονίζει με έμφαση ότι «είναι καιρός να πάψουμε να εθελοτυφλούμε μπροστά στη σεξουαλική κακοποίηση των ατόμων με νοητική καθυστέρηση λόγω της αδυναμίας μας να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα αυτού του πληθυσμού να εκφράσει τη σεξουαλικότητά του», επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συνέργιας Πολιτείας και επαγγελματιών ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια των ατόμων με νοητική καθυστέρηση.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με αναλυτικές πληροφορίες για το ιδιαίτερα σημαντικό Διεθνές Σεμινάριο που οργανώνεται στην Κοπεγχάγη το Μάρτιο του 2003, με θέμα «H Κοινωνική Εργασία στην Ευρώπη του μέλλοντος», καθώς και με ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις.

H Συντακτική Επιτροπή

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved