Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισαγωγικό Σχόλιο

Τεύχος 79 - Έτος 2005
Συγγραφείς :

Αγαπητοί αναγνώστες, Το πρόβλημα της φτώχειας, της «νέας φτώχειας», των μη προνομιούχων κοινωνικά πληθυσμιακών ομάδων, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες, η ανεργία και η παραβατική δραστηριότητα είναι θέματα πάντα επίκαιρα που απασχολούν τους κοινωνικούς επιστήμονες, δεδομένου ότι συνδέονται με την ανάπτυξη και εξέλιξη των κοινωνιών και τις μορφές κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζουν τα κράτη. Σ' αυτά τα θέματα αναφέρεται το παρόν τεύχος της Κοινωνικής Εργασίας. Ο κοινωνιολόγος εγκληματολόγος Βασίλειος Μπουρλιάσκος, στην εκτενή βιβλιογραφική του παρουσίαση, αναπτύσσει τους παρελθόντες και τους σύγχρονους προβληματισμούς για το φαινόμενο της φτώχειας, τους ποικίλους προσδιορισμούς της έννοιάς της και κυρίως εκείνου των «νέων φτωχών».

Επίσης εξετάζει τη σύνδεση της φτώχειας με την ανεργία και την παραβατικότητα. «Μονογονεϊκές οικογένειες: Κοινωνικό πρόβλημα ή κοινωνική παγίδα;», διερωτάται στο άρθρο της η κοινωνική λειτουργός Αθηνά Καραπιπέρη. H συγγραφέας παρουσιάζει μια συγκριτική μελέτη μεταξύ των καθεστώτων πρόνοιας τριών κρατών (Μ. Βρετανίας, Γερμανίας και Σουηδίας), αναφορικά με την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουν στην αντιμετώπιση των αναγκών των μονογονεϊκών οικογενειών, οι οποίες, ως γνωστόν, σε συντριπτικά υψηλό ποσοστό έχουν αρχηγό τη μητέρα. Παρόλο που, εν πολλοίς, η επίλυση των προβλημάτων των μη προνομιούχων ή αποκλεισμένων κοινωνικά ομάδων εξαρτάται από τις κοινωνικές στάσεις και την εφαρμοζόμενη εκάστοτε κοινωνική πολιτική απέναντι τους, η ατομική ευθύνη, η αυτενέργεια και οι δεξιότητες επίλυσης προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων παίζουν επίσης το ρόλο τους.

H κοινωνική λειτουργός και ψυχολόγος Βενετία Κωττάκη, συγκρίνει δύο μεθοδολογικά μοντέλα εργασίας, το πελατοκεντρικό μοντέλο του Rogers και το μοντέλο επίλυσης προβλημάτων του Egan τα οποία προωθούν την καλή θεραπευτική σχέση μεταξύ συμβούλου και πελάτη στη συμβουλευτική και βοηθούν το άτομο στην αυτογνωσία, την προσωπική ανάπτυξη και τον χειρισμό των προβληματικών καταστάσεων που αντιμετωπίζει.

H Συντακτική Επιτροπή

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved