Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισαγωγικό Σχόλιο

Τεύχος 80 - Έτος 2005
Συγγραφείς :

Αγαπητοί αναγνώστες, Ο θεσμός της αναδοχής παιδιών βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια. Μέσω της διοργάνωσης συνεδρίων, εκδόσεων επιστημονικών βιβλίων για επαγγελματίες και ενημερωτικών εγχειριδίων για ανάδοχους γονείς, μέσω άρθρων, εκπομπών και ανακοινώσεων από τα Μ.Μ.Ε. για την πληροφόρηση του κοινού και την προσέλκυση υποψηφίων αναδόχων οικογενειών, οι αρμόδιοι φορείς ευελπιστούν ότι η εναλλακτική αυτή μορφή της παιδικής προστασίας θα αγγίξει το ευρύτερο κοινό και θα ανταποκριθεί δυναμικά στις σύγχρονες ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

Ως ποιο 6αθμό όμως και με ποιες προϋποθέσεις αυτές οι ελπίδες μπορούν να πραγματοποιηθούν: Το τελευταίο τεύχος, αυτής της χρονιάς, της «Κοινωνικής Εργασίας» φιλοξενεί δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για την ανάδοχη φροντίδα: Το πρώτο, της κοινωνικής λειτουργού Μεταξίας Σταυριανάκη, παρουσιάζει το πώς έχει εφαρμοσθεί ο θεσμός της αναδοχής στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, τις αδυναμίες και αντιφάσεις του, και συνδέει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του με την απαραίτητη εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού σε όλες τις φάσεις της υλοποίησης προγραμμάτων αναδοχής. Καταλήγει με ουσιαστικές προτάσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου. Στο δεύτερο άρθρο, η κλινική ψυχολόγος Ελένη Φωτιάδη και οι συνεργάτες της, παραθέτουν στοιχεία από ερευνητική μελέτη μικρού δείγματος αναδόχων οικογενειών, που διεξήγαγαν στα πλαίσια της συνεργασίας της Υπηρεσίας Παιδιού και Εφήβου της Γ' Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, με φορείς αναδοχής στη Θεσσαλονίκη.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι, εκτός από τον κοινωνικό χαρακτήρα της, στην αναδοχή υπεισέρχονται και ψυχολογικοί παράγοντες αναφορικά με τους λόγους που ένα άτομο επιθυμεί να γίνει ανάδοχος γονέας και την εν συνεχεία στάση του προς το παιδί και τη φυσική οικογένεια. Προτείνουν τη συνεργασία των κοινωνικών υπηρεσιών με υπηρεσίες ψυχικής υγείας του παιδιού για τη διασφάλιση θετικής εξέλιξης της αναδοχής. Το τρίτο άρθρο αφορά το επίσης πάντα επίκαιρο θέμα της βίας στο ποδόσφαιρο. Ο επίκουρος καθηγητής Γιάννης Ζαϊμάκης εξετάζει εκτενώς το φαινόμενο, ανατρέχοντας στις διάφορες θεωρίες για την αιτιολογία του. Αναφέρεται στην εμφάνιση και εξέλιξη του προβλήματος στην Ελλάδα, στο ρόλο των διαφόρων παραγόντων του ποδοσφαίρου συμπεριλαμβανομένων και των αρχών, και παραθέτει στοιχεία για τα περιστατικά βίας και τους δράστες.

Τέλος, προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στη στήλη της βιβλιοπαρουσίασης, προτείνονται δύο νέα βιβλία, που εκδόθηκαν το 2005, στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της κοινωνικής πολιτικής. Το τεύχος ολοκληρώνεται με πληροφορίες για το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW) στο Μόναχο από 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2006, με την ευκαιρία και της επετείου των 50 χρόνων της λειτουργίας της. Το θέμα του Συνεδρίου μας ενδιαφέρει όλους: «Ένας κόσμος εκτός ισορροπίας: Εργαζόμενοι για μια νέα κοινωνική ισορροπία».

H Συντακτική Επιτροπή

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Πρόσφατες ανακοινώσεις ΣΚΛΕ
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved