Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ

Τεύχος 62 - Έτος 2001
Συγγραφείς :

Αγαπητοί Αναγνώστες,
Η κοινωνική και ιστορική εξέλιξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνει τη δυνατότητα Βαθύτερης προσέγγισης, μέσα από τους επιστημονικούς χώρους, με Βάση την εννοιολογική θεώρηση και την κοινωνικο-ιστορική τους εξέλιξη και τυπολογία, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο του αναπλ. Καθηγητή Β. Βουϊδάσκη.

Παράλληλα, στο τεύχος αυτό, επισημαίνονται οι αρχές και οι πρακτικές συμβουλευτικής με εθνικές μειονότητες μέσα από τον όρο της διαφορετικότητας, στο άρθρο της Μ. Βουλγαρίδου. Η προκατάληψη, οι επιδράσεις του εξωτερικού συστήματος στην πολιτισμική έκφραση της εθνικής μειονότητας, η επίδραση της εθνικής διαφορετικότητας στην οικογένεια, η σχέση εθνικότητας και κοινωνικής τάξης, είναι μερικά από τα στοιχεία που καθορίζουν και τις Βασικές αρχές στο χώρο της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και ψυχικής υγείας.

Την υποστήριξη των παιδιών με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα από την ένταξη σε γενικά σχολεία, προς αποφυγήν διαχωρισμού τους, τη συνεκπαίδευση για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών και τη δημιουργική ενσωμάτωση, αναλύει στο παρόν άρθρο του ο Α. Χαρούπιας και εισάγει νέους τρόπους αντιμετώπισης μαθητών με μειονεξίες από το σημερινό σύγχρονο σχολείο.

Τέλος, η Κ. Σκλάβου, αναφέρεται στο σοβαρό ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, που σήμερα αποτελεί χώρα προορισμού, ενώ παράλληλα, η ύπαρξη προκατάληψης και ξενοφοβίας, σε συνδυασμό με την απουσία οργανωτικών δομών, φορέων και κρατικής κοινωνικής πολιτικής, επιβάλλουν την αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση και προσαρμογή των κοινωνικών αυτών ομάδων, διαμέσου της δημιουργίας νέων θεσμών.
Η συντακτική επιτροπή

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved