Η Κοινωνική εργασία ιστορικά έχει παράδοση να επιδιώκει την ειρήνη, τον αφοπλισμό και τον εξανθρωπισμό της κοινωνίας. Οι κοινωνικοί λειτουργοί έχουν αγωνισθεί για την ειρήνη, τον αφοπλισμό και τα ζητήματα ανάπτυξης από την εποχή των πρωτοπόρων όπως η Jane Adams, Harry Hopkins και Rene Sand.
Τα αγωνιώδη ζητήματα και οι ανησυχίες που απασχόλησαν την Jane Adams στο βιβλίο της «Ειρήνη και Ψωμί στον καιρό του Πολέμου», ηχούν αληθινά σήμερα, καθώς το ανθρώπινο γένος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου.
Οι εποικοδομητικές προσπάθειες για Ειρήνη και διαμαρτυρία εναντίον του «πολέμου σαν μεθόδου επίλυσης διεθνών υποθέσεων», που υποστηρίχθηκαν από την Jane Adams και άλλους πρωτοπόρους, συνεχίζουν να είναι βασικές αρχές για την ανθρώπινη επιβίωση και ευημερία στην Διεθνή Κοινότητα.
Καθώς πλησιάζουμε τον 21ο αιώνα σ’ ένα συνεχώς αλληλεξαρτώμενο κόσμο, η κοινωνική εργασία θα αντιμετωπίζει την συνεχιζόμενη πρόκληση ν’ ανταποκρίνεται στο επίμαχο θέμα της ανθρώπινης επιβίωσης, στην ειρήνη και στην ανθρώπινα προσανατολισμένη ανάπτυξη. Οι βασικές αξίες του επαγγέλματος από τις οποίες προέρχεται το ενδιαφέρον για σεβασμό στον άνθρωπο, και η επιδίωξη κοινωνικής δικαιοσύνης μας ωθούν να διευρύνουμε τους ορίζοντες και τις προσπάθειές μας για παρέμβαση, προκειμένου να ανταποκριθούμε στο θεμελιώδες ζήτημα της ζωής και του θανάτου στη διεθνή μας κοινότητα05 (Sanders and Daniel 1985). Είναι σημαντικό ότι η υπόθεση της ειρήνης και της πυρηνικής απειλής έρχεται να απασχολήσει κάθε επάγγελμα και άτομο.