Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Η Ψυχιατρική πράξη και τα δικαιώματα του ανθρώπου

Τεύχος 4 - Έτος 1986

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Από την αρχή δα πρέπει να πούμε ότι κάθε θέμα θέτει και ορισμένους περιορισμούς, τουλάχιστον εκείνους του τίτλου του.
Αλλά όμως δα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι η πρακτική μιας επιστήμης είναι ξεκομμένη από τις θεωρητικές της αρχές και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να κατανοηθεί ξεκομμένη από το θεωρητικό της υπόβαθρο.
ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Είναι σκόπιμο όμως να αναφερθούμε αρχικά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ατομικά δικαιώματα δεν μπορούν να κατανοηθούν σαν αναλλοίωτες αρχές ξεκομμένες από τις εκάστοτε κοινωνικές πραγματικότητες.

Αλλά αντίθετα διαπιστώνουμε στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας ότι τα ατομικά δικαιώματα είναι αρκετά ρευστά και «ελαστικά» και εξαρτώνται καθοριστικά από το εκάστοτε κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου, αφού «ο άνθρωπος είναι το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων».
Βέβαια τα ατομικά δικαιώματα εκφράζονται σε ορισμένους νόμους και η παραβίαση αυτών των νόμων φέρνει μερικές φορές και κυρώσεις. Το ερώτημα που μπαίνει εδώ είναι οι νόμοι και οι δεσμοί ενός κράτους ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Θέλουμε να πούμε με αυτό ότι η παραβίαση ή όχι ορισμένων νομικών διατάξεων δεν καλύπτει οπωσδήποτε ολόκληρο το φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved