Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισαγωγικό σχόλιο συντακτικής επιτροπής

Τεύχος 6 - Έτος 1987
Συγγραφείς :

Φίλοι αναγνώστες,
Στο τεύχος αυτό, αφιερωμένο στην «Αναγκαιότητα Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κοινωνική Εργασία», δημοσιεύονται εισηγήσεις που παρουσιάσθηκαν στην Ημερίδα της 20ης Ιουνίου 1987.

Η Ανώτατη Εκπαίδευση στην Κοινωνική Εργασία, όπως τεκμηριώνεται από τις εισηγήσεις, προβάλλει επιτακτικά, καθώς το πρόβλημα - διαπιστωμένο από όλους - της ποιοτικής υποβάθμισης των σπουδών επηρεάζει την πορεία του επαγγέλματος και την επιστημονική ταυτότητα του κοινωνικού λειτουργού. Έτσι, η Κοινωνική Εργασία, επιστήμη με ιδιαίτερη Κοινωνικοπαιδαγωγική τάση, με μια πολυδιάστατη θέση στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο «συντηρείται» από τις χωροταξικές αλλαγές που συχνά παρατηρούνται (πέρασμα των Σχολών από καθεστώς Ι.Δ. στα Κ.Α.Τ.Ε.Ε., Τ.Ε.Ι.) και που συνήθως δεν συμβαδίζουν με το περιεχόμενο των σπουδών και την γενικότερη φιλοσοφική θεώρηση του επαγγέλματος.

Η έλλειψη ουσιαστικής αναβάθμισης της Εκπαίδευσης έχει τις επιπτώσεις της φανερά - χωρίς να αποτελεί το μοναδικό παράγοντα - στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος, στην οργάνωση και λειτουργία των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Είναι γεγονός πως η Ανώτατη Εκπαίδευση στην Κοινωνική Εργασία πρέπει να συνδυασθεί με τις Κοινωνικές διαδικασίες αλλαγής, ώστε ο κοινωνικός λειτουργός να μπορεί κατά το δυνατόν ν’ ανταποκριθεί σαν κοινωνικός επιστήμονας πρώτα, στη συνεχώς ανανεούμενη κοινωνική μορφή ζωής με τις εναλλασσόμενες μορφές δαπάνης.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών επανειλημμένα έχει τονίσει, με διαβήματα στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες της Πολιτείας, την αναγκαιότητα Πανεπιστημιακής Βαθμίδας Εκπαίδευσης.
Υπάρχει ο κίνδυνος να καταντήσει η Κοινωνική Εργασία επιστήμη με στατικό αντικείμενο, αν συνεχίσει να λειτουργεί με περιορισμούς που εμποδίζουν την έρευνα, τον κοινωνικό σχεδιασμό, την ολόπλευρη κατά συνέπεια κατανόηση των κοινωνικών προβλημάτων.

Οι επίμονες προσπάθειες για την «υλοποίηση του στόχου» πρέπει να συνεχισθούν. Η ημερίδα δεν ήταν παρά το ξεκίνημα στη χάραξη μιας νέας στρατηγικής..
Η Συντακτική Επιτροπή

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved