Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισήγηση Δ.Σ. ΣΚΛΕ. Για την εκπαίδευση

Τεύχος 6 - Έτος 1987
Συγγραφείς :

Το Δ.Σ. του ΣΚΛΕ μ’ αυτή την εισήγηση, σκοπό έχει να καταδείξει την ανάγκη της αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη κοινωνική εργασία. Αυτή η ανάγκη έχει άμεση σχέση με το επίπεδο της ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται η Ελληνική κοινωνία σήμερα.

Οι πολύπλοκες συνθήκες της ζωής και της λειτουργίας της σύγχρονης κοινωνίας που προήλθαν από τη τεχνική πρόοδο, την αστυφιλία, την αύξηση των γενικών μορφωτικών αναγκών, την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος κ.ά., πιέζουν ασφυκτικά για τη διεύρυνση της σφαίρας των «Κοινωνικών υπηρεσιών» του σύγχρονου κράτους. Από την άλλη οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής, πιέζουν για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη διεύρυνση των κοινωνικών παραχωρήσεων.

Παρόλα αυτά ο εκσυγχρονισμός της Κοινωνικής Πολιτικής και της Κοινωνικής Πρόνοιας στην Ελλάδα σήμερα καθυστερεί σημαντικά, και βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες του λαού μας. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, η φιλανθρωπία, και η ιερατική παρέμβαση διαπλέκονται σε μέτρα αποσπασματικά ανίσχυρα στην πρόκληση του σήμερα, που απέχουν από το να διαμορφώσουν στο αναγκαίο Εθνικό Σύστημα Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, εξελίσσεται στη χώρα μας η Κοινωνική Εργασία η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς σαν μια εξελισσόμενη κοινωνική επιστήμη, που ασχολείται με την ερμηνεία, τον εντοπισμό και τα αίτια των κοινωνικών προβλημάτων και καθώς αναπτύσσει τη δική της επιστημονική μεθοδολογία προσπαθεί να παρέμβει αποτελεσματικά στην επίλυσή τους. Η ιδιαιτερότητά της συνίσταται στην εξασφάλιση συμμετοχής του ενδιαφερομένου πληθυσμού (ατόμων, ομάδων, κοινοτήτων) που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των μεθόδων κοινωνικής εργασίας, για δυνατότητα παρέμβασης με στόχο τη σταδιακή και συνειδητή αλλαγή του συστήματος κοινωνικής πολιτικής.

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved