Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισαγωγικό σχόλιο συντακτικής επιτροπής

Τεύχος 28 - Έτος 1992
Συγγραφείς :

Αγαπητοί Αναγνώστες
Αφιερωμένο στη διάδοση της ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας το τεύχος αυτό επιχειρεί μέσα από τα κείμενά του να τονίσει την ανάγκη προαγωγής της Αιμοδοσίας, αναγνωρίζοντας την έλλειψη του προσφερόμενου αίματος στη χώρα μας.

Η εξελικτική πορεία και το "ύφος ” των κειμένων οδηγούν στη διαπίστωση αναγκαιότητας διαμόρφωσης "αιμοδοσιακής συνείδησης’’.

Η συμβολή των αρχών και μεθόδων της Κοινωνικής Εργασίας στην προσέλκυση - διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών επηρέασε σημαντικά την ανάπτυξη προγραμμάτων εθελοντικής αιμοδοσίας. Οι σοβαρές και συστηματικές προσπάθειες των Κοινωνικών Λειτουργών στο Δρακοπούλειο Κέντρο Αιμοδοσίας του Ε.Ε.Σ. αρχικά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στη συνέχεια καταγράφουν τη γνώση και εμπειρία στην όλη διαδικασία ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης.
Πρωταρχικής σημασίας είναι η ενσωμάτωση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας στο προσωπικό αλλά και πολιτιστικό σύστημα αξιών των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων ξεκινώντας από την εκπαίδευση και στοχεύοντας στην εξέλιξή της σε κοινωνικό θεσμό.

Πέρα από την ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας στη μετάγγιση αίματος και αξιοποίηση των παραγώγων του, επιχειρείται από τις σελίδες των άρθρων π θεωρητική προσέγγιση του εθελοντή αιμοδότη και του προσελκυτή, με έμφαση στην αμοιβαία, αμφίδρομη σχέση που παρατηρείται στα στάδια της "προσέλκυσης - διατήρησης”.

Παρουσιάζονται ακόμα οι εμπειρίες των Κοινωνικών λειτουργών σ’ εφαρμοσμένα προγράμματα προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών καθώς και σε προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών με στόχο την ίδια δραστηριότητα (ευαισθητοποίησης - προσέλκυσης) που οργανώθηκαν από το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
Σημαντική επίσης είναι η μέθοδος εργασίας και η εμπειρία των Κοινωνικών λειτουργών στο Δρακοπούλειο Κέντρο Αιμοδοσίας, όπως καταγράφεται στα "Θέματα αιμοδοσίας - Για την εκπαίδευση στελεχών” (έκδοση Δρακοπούλειου Κέντρου Αιμοδοσίας).

Το τεύχος αυτό δεν αναφέρεται στην ιστορική εξέλιξη του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα, αλλά στοχεύει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη μεθοδολογία προσέγγισης του θέματος και στο πορτραίτο "προσελκυτή - εθελοντή αιμοδότη
Η Συντακτική Επιτροπή

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved