Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Δικαιώματα ψυχασθενών

Τεύχος 34 - Έτος 1994

Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους της Κίνησης για τα Δικαιώματα των Ψυχασθενών, την Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας, για την πρόσκληση της συμμετοχής μας στο τόσο καυτό και επίκαιρο θέμα των “Ανθρώπινων Δικαιωμάτων”, το οποίο μας αφορά άμεσα ως Κίνηση για τα Δικαιώματα των Ψυχασθενών.
Γίνεται πολύ συζήτηση τελευταία στους κύκλους των επιστημόνων και ευρύτερα, για τους ψυχικά πάσχοντες, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και τον τρόπο που οι ισχύουσες σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις τους προστατεύουν ή κατ’ άλλους τους περισσότερους - τα καταστρατηγούν.

Εμείς, ως Κίνηση, στα 14 χρόνια λειτουργίας, έχουμε ασχοληθεί επισταμένως με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχασθενών μέσα από την ωμή και σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά ως καταναλωτές υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ως μειοψηφία που συστηματικά σπρώχνεται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής όπου και γνωρίζει κάθε είδους εξευτελισμό και εκμετάλλευση.

Ο περιορισμένος χρόνος δε μας επιτρέπει να αναφερθούμε σ’ όλα αυτά τα θέματα που μας απασχολούν ως Κίνηση (π.χ. συστήματα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, συνθήκες νοσηλείας στα ψυχιατρεία, φάρμακα, αφαίρεση διπλωμάτων, κοινωνικό στίγμα).
Στη σημερινή ανακοίνωση θα περιγράφω αρχικά τους σκοπούς και τις δραστηριότητες της Κίνησης για να γνωριστούμε καλύτερα και έπειτα θα περιγράφουμε την υπάρχουσα νομοθεσία περί ακούσιου εγκλεισμού για τους ψυχικά πάσχοντες.

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved