Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Εισαγωγικό Σχόλιο

Τεύχος 42 - Έτος 1996
Συγγραφείς :

Η εξάρτηση από τοξικές ουσίες είναι ένα φαινόμενο το οποίο όπως φαίνεται παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ελλάδα και παγκόσμια. Διάφοροι δείκτες μας οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό:
Αυξάνει η θνησιμότητα και η νοσηρότητα από τη χρήση ουσιών, ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια και θεραπεία, ο αριθμός των χρηστών που βρίσκονται στη φυλακή.
Εμφανίζονται “νέα” ναρκωτικά, η κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ανεργία, η παραβατική συμπεριφορά συμβαδίζουν, η ηλικία έναρξης της χρήσης κάποιας ουσίας μειώνεται ανησυχητικά και αυξάνουν τα δευτερογενή ιατρικά προβλήματα των χρηστών

Για να απαντήσει σε όλες αυτές τις ανάγκες, το ΚΕ.Θ.Ε.Α. έχει αναπτύξει ένα πλέγμα υπηρεσιών που καλύπτουν τους τομείς:
Της πρόληψης και της συμβουλευτικής στους χρήστες και στις οικογένειες τους, των υπηρεσιών κινητοποίησης για θεραπεία, της θεραπείας των χρηστών και της ψυχοκοινωνικής στήριξης των οικογενειών τους, του επαγγελματικού προσανατολισμού, της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της αποκατάστασης, της κοινωνικής επανένταξης και της υποστήριξης για την πρόληψη των υποτροπών.

Η θεραπευτική πρόταση του ΚΕ.Θ.Ε.Α. δεν είναι μία μηχανιστική διαδικασία. Υπακούει σε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία που έχει ως κεντρικούς άξονες της την κοινότητα και την αυτοβοήθεια.
Αρχές αυτής της φιλοσοφικής πρότασης είναι: η εθελοντική προσέλευση και η χωρίς υποκατάστατα φάρμακα αντιμετώπιση της εξάρτησης.
Με αυτές τις αρχές και τη φιλοσοφία δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα προγράμματα του ΚΕ.Θ.Ε.Α., αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και διαμορφώνοντας οργανωμένες και ολοκληρωμένες θεραπευτικές προτάσεις που προσπαθούν να απαντήσουν στα προβλήματα που θέτει η ελληνική πραγματικότητα.

Η πολύχρονη αυτή αναπτυξιακή πορεία του ΚΕ.Θ.Ε.Α. δεν έγινε χωρίς δυσκολίες, αντικειμενικές και υποκειμενικές. Η δυσκολία της κοινωνίας να δεχθεί το “άγνωστο”, το “καινούργιο” και το “κάψιμο” μελών του προσωπικού από την επίπονη, και πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες υπεραπασχόληση, ήταν και είναι από τις σημαντικότερες.

Έτσι και η πορεία προς το μέλλον δεν νομίζουμε ότι θα γίνει χωρίς δυσκολίες. Καθοριστικής σημασίας δυσκολία αποτελεί η ανεπαρκής χρηματοδότηση της μάχης κατά των ναρκωτικών.
Η ανεπάρκεια αυτή δεν είναι απόρροια μόνο του συγκυριακού προγράμματος λιτότητας. Υπάρχει πλέον και ένα θέμα ορθολογικής κατανομής της συνολικής χρηματοδότησης, ανάλογα με τις υπαρκτές ανάγκες που υπηρετούν οι προσφερόμενες, από διάφορους φορείς, υπηρεσίες. Κυρίως όμως η κατανομή των κονδυλίων μετά από αυστηρή αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και της αποτελεσματικότητας.
Το γεγονός ότι το θέμα των ναρκωτικών έχει μπει πλέον στο πολιτικό marketing με προφανή συνέπεια, άνθρωποι που δεν είναι ειδικοί να περνούν στην κοινωνία αντιφατικά μηνύματα ή ακόμη χειρότερα, μηνύματα που είναι αποτέλεσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved