Το γήρας είναι η κατάσταση της φυσιολογικής φθοράς των σωματικών ή πνευματικών δυνάμεων και τεκμαίρεται με τη συμπλήρωση ενός ορίου ηλικίας ή παραμονής σε συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία. Η συμπλήρωση ορισμένου χρόνου σε συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία θεμελιώνει συχνά συνταξιοδοτικό δικαίωμα που αντιστοιχεί στην κάλυψη του γήρατος.
Το πώς αντιμετωπίζεται η διαδικασία της γήρανσης από το άτομο, εξαρτάται από σειρά παραγόντων που επηρεάζουν τη ζωή του από την παιδική ηλικία.
Ο Freud είπε ότι: “το παιδί είναι ο πατέρας του ενήλικα”. Ο τρόπος που ζήσαμε σαν παιδιά επηρεάζει καθοριστικά τον τρόπο που ζούμε σαν ενήλικες”. Ο τρόπος που μεγάλωσαν οι σημερινοί ηλικιωμένοι επηρεάζει άμεσα τη στάση τους απέναντι στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
Το ανθρώπινο “δικαίωμα” εκπληρώνει τρεις βασικές λειτουργίες: Τη γνωστική (θα πρέπει ο άνθρωπος να γνωρίζει το δικαίωμά του). Την ψυχοκοινωνική. Θα πρέπει ο άνθρωπος να ενστερνιστεί το δικαίωμά του). Την επικοινωνιακή. (Θα πρέπει να διεκδικήσει το δικαίωμά του).
Ο ενστερνισμός των δικαιωμάτων περνά μέσα από το χτίσιμο της αυτοεκτίμησης. Οι ηλικιωμένοι πολίτες είναι πρόσωπα που βίωσαν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους σαν παιδιά, σαν έφηβοι, σαν νέοι, σαν ενήλικες.