Πιστεύουμε ότι χωρίς να θίξουμε ίο “τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφυγών” δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διότι στην Ελλάδα αυτοί που περισσότερο δεν έχουν δικαιώματα και που ζητούν να ζήσουν ανθρώπινα είναι οι ξένοι. Για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η “ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ”. Είναι μια αντιρατσιστική κίνηση που απαρτίζεται από μετανάστες αλλά και από Έλληνες. Δεν συνδέεται με κάποιο πολιτικό κόμμα ή οργάνωση και Βλέπει την υπόθεση υπεράσπισης των μεταναστών στην Ελλάδα από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όταν γίνεται λόγος για μετανάστες στην Ελλάδα, είτε από αυτούς που τους παρουσιάζουν ως κοινωνικό πρόβλημα, είτε από αυτούς που επιδιώκουν να κατανοήσουν το θέμα, κατά κανόνα η κουβέντα γίνεται χωρίς να ακουστούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, “οι ίδιοι οι μετανάστες”.
Τα θύματα του ρατσισμού πρέπει να εκφραστούν να ακουστούν και να επηρεάσουν τις αποφάσεις για τη ζωή τους, που μέχρι τώρα λαμβάνονται ερήμην τους. Γι’ αυτό ευχαριστούμε τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης που μας δώσανε την ευκαιρία να εκφραστούμε.
Σύμφωνα μετά στοιχεία της ΓΣΕΕ υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 550.000 μετανάστες από τους οποίους 280.000-350.000 είναι χωρίς χαρτιά. Ο κόσμος αυτός παίρνει το δύσκολο δρόμο της μετανάστευσης, διωγμένος από την ανεργία και την ανέχεια όπως οι χιλιάδες 'Ελληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν για την Αμερική, την Αυστραλία και τη Γερμανία ίο 50 και το 60. Όσο εντείνονται η φτώχεια, η αθλιότητα, η καταπίεση και οι πόλεμοι, κανένας Χωροφύλακας και καμιά νομοθεσία δεν μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να κατευθυνθούν προς τα εκεί που νομίζουν ότι έχουν κάποιες ελπίδες επιβίωσης. Πίσω από τις μετακινήσεις αυτές, βρίσκεται μια οικονομική κρίση που μαστίζει όχι μόνο τον Τρίτο Κόσμο και της χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά τα τελευταία χρόνια και τις αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες.
Έτσι η ίδια οικονομική κρίση που εξωθεί εκατομμύρια ανθρώπων στη μετανάστευση, έχει οδηγήσει και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, εκατομμύρια εργαζομένων στην ανεργία. Παρ’ όλο, όμως, που και οι δύο αυτές μάστιγες των εργαζομένων (μετανάστευση, ανεργία) έχουν κοινή ρίζα, από πόσα στόματα κι από πόσες εκπομπές δεν έχει ακουστεί ότι για την ανεργία φταίνε οι ξένοι; Τέτοια ψέμματα έχουν γίνει κοινός τόπος