Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διοικητική εκλογίκευση και οργανωσιακές δομές στα συστήματα οικονομικής οργάνωσης

Τεύχος 69 - Έτος 2003
Συγγραφείς : Ναγόπουλος Νίκος

Κοινωνική επιστήμη και τεχνική στη νεωτερικάτητα Ένα από τα σύγχρονα θέματα της Κοινωνιολογίας των οργανώσεων και της πολιτικής Κοινωνιολογίας αφορά τη διαπίστωση ότι η θεωρία και η πρακτική του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και της διοικητικής εκλογίκευσης δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη Βελτίωση των γραφειοκρατικών δομών του σύγχρονου κράτους.

Αντίθετα, αποτελεί μια συστατική οργανωσιακή και τεχνική εφαρμογή για κάθε οικονομική και κοινωνική μορφή οργάνωσης, η οποία έχει ως στόχο την αύξηση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας στους τομείς οργάνωσης της εργασίας. Ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για δημόσιους οργανισμούς, ή για επιχειρηματικές μονάδες τα συστήματα τεχνολογικού σχεδιασμού και διοικητικού ελέγχου σε συνδυασμό με τις θεσμικές επιταγές σε θέματα οργανωτικής δράσης τείνουν να παρουσιάζουν ομοιόμορφο χαρακτήρα.

Έτσι, οι κανόνες που αφορούν την άσκηση λειτουργικών ρόλων και καθηκόντων των οικονομικών οργανώσεων διατηρούν καταστατική ισχύ, αφού εγγράφονται τόσο στους τυπικούς δικαϊκούς κανονισμούς όσο και στις κανονιστικές διατάξεις της πολιτικής συγκρότησης. Ως εκ τούτου, η θεσμική συγκρότηση στο εργασιακό περιβάλλον θεμελιώνεται πάνω σε τυποποιημένες μορφές κοινωνικής οργάνωσης. Δύο είναι τα θέματα που προκύπτουν από μια τέτοια πραγματικότητα. Πρώτον, η εκχώρηση πολιτικών λειτουργιών στις εκλογικευμένες διοικητικές ιεραρχίες και κατ' επέκταση η αποδυνάμωση των πολιτικών αρμοδιοτήτων της κρατικής εξουσίας και η ένταξή τους στις σχεδιαστικές διαδικασίες των παραγωγικών τεχνολογικών συστημάτων.

Με την εξέλιξη αυτή η νομικοπολιτική ιδεολογία του γενικού συμφέροντος αντικαθίσταται από μια τεχνοκρατική ιδεολογία της αποτελεσματικότητας, της οικονομικής προόδου και της αφθονίας. Σε ένα δεύτερο επίπεδο εξετάζεται ο εξορθολογισμός της κοινωνικής και εργασιακής δράσης και η προσαρμογή αξιακών και οργανωσιακών συμπεριφορών στις τεχνικές προδιαγραφές των δημόσιων επιχειρήσεων και των συστημάτων παραγωγικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό η μετεξέλιξη των αξιακών αναφορών σε εργαλειακές συμπεριφορές εξυπηρετεί στην ενίσχυση των θεσμικών δεσμεύσεων και στη Βελτίωση της αποδοτικότητας στην οργανωσιακή διαδικασία.

Παράλληλα, μέσα από νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας, κυρίως με την ανάπτυξη παραγωγικών τεχνικών συστημάτων στο χώρο της ψηφιακής οικονομίας, αναζητούνται τα περιθώρια αποτελεσματικής αξιοποίησης του ανθρώπινου παράγοντα στην οργανωτική προοπτική ενός κοινωνικοτεχνικού στρατηγικού σχεδιασμού.

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved