Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Αλκοόλ, Φύλο και Πολιτισμός: Ερευνητικά πορίσματα

Τεύχος 88 - Έτος 2007

0 αλκοολισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Στατιστικές στις διάφορες χώρες και με την επιφύλαξη των διαφορετικών ορισμών του την συνιστά πρόβλημα με το αλκοόλ, υπολογίζουν τον επιπολασμό του από 5 έως 15 ή και περισσότερο τοις εκατό στον πληθυσμό.

Μολονότι είναι πιο συχνός στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, η συχνότητα του στις γυναίκες αυξάνεται.

Αν και απαντάται σ όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις, είναι πιο συχνός στις χαμηλότερες. Συχνή είναι η παθολογική χρήση και άλλων ουσιών από τον αλκοολικό, όπως κάνναβης, κοκαΐνης, ηρωίνης, καταπραϋντικών, υπνωτικών ή αγχολυτικών, νικοτίνης κ.ά.

Παρόλο που η χρήση του αλκοόλ είναι νόμιμη, οι επιπτώσεις που έχει η κατάχρησή του είναι σημαντικές για το ίδιο το άτομο και την κοινωνία και γι' αυτό το λόγο ο αλκοολισμός μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις μορφές παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς. Αυτό που έχει επίσης σημασία είναι ότι ο αλκοολισμός διαφεύγει συχνό τη διάγνωση του γιατρού. Κι αυτό γιατί ο αλκοολικός αρνείται τις περισσότερες φορές ότι έχει πρόβλημα με το αλκοόλ και μόνο συγγενείς, φίλοι και άνθρωποι από την εργασία μπορούν να δώσουν ακριβείς πληροφορίες, φαινόμενο που ισχύει ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η οποία έχει παλαιά παράδοση στη χρήση οινοπνευματωδών σκευασμάτων.

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Πρόσφατες ανακοινώσεις ΣΚΛΕ
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved