Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τεύχος 129 - Έτος 2018
Συγγραφείς : Βάγια Χριστίνα

Ο όρος «Κοινωνία της Πληροφορίας»  χρησιμοποιείται επισήμως για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Δεκεμβρίου 1999 σε ειδική έκδοση με τον τίτλο «e -(ηλεκτρονική) Ευρώπη: Μια Κοινωνία της Πληροφορίας για όλους» (COM (1999) 687 τελικό). Η Επιτροπή διατυπώνει τρεις  επίδοξους αντικειμενικούς στόχους, προκειμένου να φέρει τα οφέλη των Νέων Τεχνολογιών (ΝΤ) σε όλους τους ευρωπαίους:

α. Δικτύωση και εισαγωγή στην ψηφιακή εποχή (digital age) κάθε πολίτη, νοικοκυριού, σχολείου, επιχειρήσεως και διοικητικής αρχής.

β. Δημιουργία μιας ηλεκτρονικά μορφωμένης Ευρώπης με τη στήριξη μιας πρωτοποριακής κουλτούρας έτοιμης να χρηματοδοτήσει και να αναπτύξει νέες ιδέες.

γ. Προσοχή στην εξέλιξη των διαδικασιών, ώστε να διαφυλαχθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να αποφευχθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Για την πραγματοποίηση αυτών των σκοπών η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε, με αρκετή αισιοδοξία θα έλεγα, δέκα άξονες προτεραιοτήτων, που τόνιζαν περισσότερο την υποδομή (Μηχανοργάνωση των Υπηρεσιών, εξάπλωση Δικτύων και τού Διαδικτύου) και το περιεχόμενο (πληροφορίες), και λιγότερο την οργάνωση και το ανθρώπινο δυναμικό (δηλ. από ποιους θα παράγονται και θα χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες).

Έτσι λοιπόν η Κοινωνία της Πληροφορίας ξεκίνησε ως «ένα στρατηγικό όπλο» για τον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαϊκής οικονομίας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της αποτελεσματικότητας και διαφάνειας της δημόσιας διοίκησης.

Μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια, οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες:

α) Στη δικτυακή υποδομή και στη σύγκλιση μεταξύ τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Υπηρεσιών στις ηλεκτρονικές και δορυφορικές λεωφόρους. 

β) Στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, με μέσο συναλλαγής την πληροφορία.

γ) Στις τυποποιημένες διευρωπαϊκές βασικές υπηρεσίες και ενοποιημένες ευρυζωνικές επικοινωνίες. 

Αυτές οι κατακτήσεις με τη σειρά τους άρχισαν να επηρεάζουν:

o τους κοινωνικούς θεσμούς των χωρών μελών.

o τις ανθρώπινες σχέσεις

o τον κοινωνικό ιστό

 και σταθερά να δημιουργούν μια νέα Κοινωνική Πραγματικότητα. 

Αυτή η νέα κοινωνική πραγματικότητα διαμορφώνει νέες συνήθειες, συμπεριφορές  και κουλτούρα, νέες προτιμήσεις και ευκαιρίες για την ποιότητα ζωής των πολιτών της Ευρώπης, αλλά και νεόφερτους κινδύνους για αυτούς και για τους θεσμούς. Μόλις αρχίζουν να διαμορφώνονται στη συνείδησή μας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της κοινωνίας και ορισμένες πρωτοφανείς επιρροές στην καθημερινή μας βιωτή (Χ. Βάγια, 1999).

Το αποτέλεσμα φανερώνεται, μεταξύ άλλων, και με τη μορφή ενός πολιτισμού με επίκεντρο μια:

• πληροφοριακή αγορά, χωρίς ιεραρχία, χωρίς εντοπιότητα, με ισοτιμία στη πρόσβαση και χρήση,

• τάση για παγκόσμια παρουσία τομέων κυρίως της οικονομικής και επιχειρησιακής δραστηριότητας (ήδη καθιερώθηκε ο όρος «παγκοσμιοποίηση»),

• ελεύθερη διακίνηση ιδεών, χωρίς τοπικούς, χρονικούς φραγμούς και ένα τελείως νέο πεδίο δράσης, την εικονική πραγματικότητα που διαμορφώνει τον Κυβερνοχώρο. Ένα, παράλληλο με το φυσικό, ηλεκτρονικό σύμπαν. 

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την τελική ταυτότητα και μορφολογία της Κοινωνίας της Πληροφορίας, αφού είναι σχεδόν αδύνατον να προβλέψουμε τις μελλοντικές χρήσεις των νέων τεχνολογιών. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτές οι τεχνολογίες, στην εξέλιξή τους, θα επηρεάσουν βαθιά την προσωπική και επαγγελματική ζωή των ανθρώπων. 

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved