Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Η Ανάπτυξη του θεσμού της Τ.Α στην Ελλάδα και η Σημασία της Κοινοτικής Ανάπτυξης

Τεύχος 3 - Έτος 1986

Αυτή την εποχή, με αφορμή και τις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές γίνεται πολύς λόγος για την αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.
Πιστεύουμε ότι ενώ συζητάμε πολύ για το τι Τ.Α. θέλουμε, αναφερόμαστε πολύ λίγο στο τι κοινότητα έχουμε και τι κοινότητα πρέπει να καλλιεργούμε.
Στόχος αυτού του άρθρου είναι να βάλει μερικά ερωτήματα γύρω από την σχέση Τ.Α. και κοινότητας και να επισημάνει την προσφορά της Κοινοτικής Ανάπτυξης στην εξέλιξη των δημοκρατικών θεσμών.
Η Τ.Α. είναι μια μορφή άσκησης κρατικής εξουσίας στο τοπικό επίπεδο (συχνά γίνεται αναφορά στον όρο τοπικό κράτος).
Αυτό σημαίνει ότι πρώτο σαν πολιτικός θεσμός εκφράζει τις ίδιες θεμελιακές κοινωνικές σχέσεις που δημιουργούν και το κεντρικό κράτος, και δεύτερο αποτελεί μορφή κρατικού μηχανισμού και άσκησης δημόσιας διοίκησης.

Σαν μορφή άσκησης κρατικής εξουσίας η Τ.Α. έχει μιαν αμεσότητα, βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, στα τοπικά προβλήματα, και επικρατεί γι’ αυτό η αντίληψη ότι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητη, στον έλεγχο από τον λαό από την κεντρική εξουσία. Συγχρόνως, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στη άσκηση κοινωνικού ελέγχου, ιδιαίτερα όταν επεκτείνει και εδραιώνει τους ανάλογους μηχανισμούς μέσα στην ίδια την κοινότητα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.
Σαν μορφή δημόσιας διοίκησης αναπτύσσει οργανωτικές δομές που ενθαρρύνουν την λαϊκή συμμετοχή και κατοχυρώνουν την εκπροσώπηση της βάσης στον σχεδίασμά της πολιτικής από το κεντρικό επίπεδο, αλλά και την σωστή υλοποίηση προγραμμάτων στο τοπικό επίπεδο. Συνδέεται δηλαδή και με τρόπο ζωής, που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη συλλογικών μορφών δράσης, συμμετοχικής συνείδησης, ενδυνάμωση των κοινοτικών θεσμών και ανάπτυξη οργανωτικής δομής μέσα στην κοινότητα, φαινόμενα δηλαδή που βρίσκονται στο επίκεντρο των στόχων της κοινοτικής ανάπτυξης.

Όσο δυναμική και προβληματική μπορεί να είναι η σχέση της Τ.Α. με την κοινότητα, άλλο τόσο μπορεί να είναι και με την κεντρική εξουσία. Ο κοινωνικός λειτουργός (ή άλλος ειδικευμένος επιστήμονας στην δουλειά με κοινότητα) βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των αντιφάσεων και συγκρούσεων ανάμεσα στην Τ.Α. την κεντρική εξουσία και την κοινότητα (ιδιαίτερα όταν είναι υπάλληλος της Τ.Α.). Ενδεικτική αυτής της κατάστασης είναι και η αμφισβήτηση του ρόλου του ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης τόσο από το κράτος και τους άλλους πολιτικούς φορείς, όσο και από την ίδια την κοινότητα.
Στόχος αυτού του άρθρου είναι να επισημάνει μερικές από αυτές τις αντιφάσεις και να θέσει ερωτηματικά γύρω από την σχέση Τ.Α. - Κοινότητας. Η σύντομη αναφορά σε θεωρητικές κατευθύνσεις και σε καίρια ζητήματα αναβάθμισης του θεσμού της Τ.Α. γίνεται στα πλαίσια αυτού του στόχου.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν γίνεται αναφορά στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την δομή της Τ.Α. στα διάφορα επίπεδα, (κάτι που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δοθεί ολοκληρωμένα πριν μελετήσουμε και τις πρόσφατες αλλαγές μέσα από τον Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Επίσης, δεν γίνεται αναφορά στις αρχές και τη φιλοσοφία της Κοινωνικής εργασίας, και της μεθόδους της Κοινοτικής ανάπτυξης, ούτε στις διάφορες μορφές Τ.Α. και κοινότητας ανάλογα με παραμέτρους όπως ύπαιθρο-πόλη, ή ποσοτικές πληθυσμιακές διαφοροποιήσεις (π.χ. κοινότητα χωριού και Δημόσιο Διαμέρισμα Αθήνας).
Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο να τονίσουμε από την αρχή ότι το άρθρο αυτό δεν αποσκοπεί σε μια ολοκληρωμένη και ισοβαρή ανάπτυξη των κυρίων θεμάτων Τ.Α. και κοινοτικής ανάπτυξης και τον συσχετισμό τους και να επισημάνουμε τα κενά στην κάλυψη του θέματος.

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved