Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Κοινωνικές Υπηρεσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια Αναγκαιότητα

Τεύχος 3 - Έτος 1986

Οι μεγάλες πόλεις σαν αστικά κοινωνικά συστήματα αντιμετωπίζουν πολλά αλληλένδετα και επιτακτικά προβλήματα, στα βασικά στοιχεία του περιβάλλοντος (φυσικό - κοινωνικό) - προβλήματα που παρουσιάζονται με διαφορετικές μορφές.

Η γρήγορη, ασύμμετρη και απρογραμμάτιστη πληθυσμιακή μετακίνηση στις αστικές περιοχές, η αύξηση του αστικού πληθυσμού και οι τεχνολογικές εξελίξεις της σύγχρονης κοινωνίας άλλαξαν ριζικά τη ζωή των πόλεων και έκαναν τη ζωή των ανθρώπων σ’ αυτές πιο δύσκολη. Η αδυναμία τους μάλιστα να προσαρμόσουν έγκαιρα τη δομή και τις λειτουργίες τους στην καινούρια κατάσταση - παρά τις πιέσεις που δέχονται - κάνουν το πρόβλημα οξύτερο και επιτακτικό.

Τα προβλήματα του αστικού περιβάλλοντος και της ζωής στις πόλεις μέρα με τη μέρα γίνονται επικίνδυνα για τη σύγχρονη κοινωνία. Η κλασική πια έρευνα των Φάρις και Ντάνχαμ (1939) πάνω στην οικολογία της σχιζοφρένειας και των άλλων ψυχώσεων στις μεγαλουπόλεις έδειξε πως η ψύχωση αποτελεί έναν από τους δείκτες κοινωνικής αποδιοργάνωσης, εξίσου σημαντικό και ευαίσθητο με τη νεανική «εγκληματικότητα», τη γενική εγκληματικότητα, την πορνεία και τη διάδοση των ναρκωτικών. Ο Ντυρκέμ (1897) είχε δείξει με παρόμοια έννοια στη μελέτη του για την αυτοκτονία, πως ο αριθμός των αυτοκτονιών αποτελεί δείκτη της αποσύνθεσης μιας κοινωνίας ή τουλάχιστον των τάσεων αποσύνθεσης της. Πρέπει ακόμη να τονίσουμε την αδρανοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού με τη στροφή στον καταναλωτισμό, το εύκολο κέρδος, την έλλειψη αξιών.
Η άποψη πως οι πόλεις περνούν κρίση δεν είναι καινούρια. Όμως η διαπίστωση πως οι επεμβάσεις στο φυσικό χώρο δεν λύνουν τα προβλήματα όταν στερούνται κοινωνικής υποδομής και δεν κατευθύνονται απ’ τις αρχές μιας κοινωνικής πολιτικής, είναι καινούρια και αληθινή.

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Πρόσφατες ανακοινώσεις ΣΚΛΕ
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved