Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Ιδεολογία και άσκηση Κοινωνικής Εργασίας. Επιστημονικές και ουμανιστικές απόψεις του επαγγέλματος

Τεύχος 5 - Έτος 1987

Η Κοινωνική Εργασία, όπως και τα άλλα συναφή επαγγέλματα στις σύγχρονες Δυτικές Κοινωνίες, υποστηρίζεται ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα επιστημονική και ανθρωπιστική. Από ιστορική άποψη, η κοινωνική εργασία και τα άλλα επαγγέλματα που έχουν σχέση με την παρέμβαση για αλλαγή, όπως π.χ. η ψυχολογία, η ψυχιατρική και ο πολεοδομικός σχεδιασμός, έχουν διαμορφωθεί από δύο κυρίως πνευματικές παραδόσεις: την δυτική πίστη στην ορθολογιστική σκέψη και στην επιστήμη, σύμφωνα με την οποία η κοινωνική εργασία θεωρείται ως μια θεσμοθετημένη εφαρμογή των μεθόδων και των ευρημάτων της επιστήμης, για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Παράλληλα, εξίσου σημαντική υπήρξε και η προγενέστερη παράδοση της κοινωνικής αναμόρφωσης, η οποία θεωρεί την κοινωνική εργασία και τις ανθρωπιστικές - ηθικές δεσμεύσεις της ως μέσο για την βελτίωση της κοινωνίας και της δημόσιας πολιτικής της.

Η πρώτη παράδοση, βασισμένη στον ορθολογισμό, στον εμπειρισμό, στο (λογικό) θετικισμό και κατά ένα τρόπο στον πραγματισμό, θεωρεί ότι ο επαγγελματίας κοινωνικός λειτουργός που ασκεί εφαρμοσμένη κοινωνική επιστήμη, πρέπει να είναι αφοσιωμένος: α) σε ένα τεχνικό μοντέλο που είναι βασισμένο στον ορθολογισμό, το οποίο εμμένει στην εμπειρική, αντικειμενική, απροκάλυπτη και ελεύθερη από αξίες προσεκτική συλλογή και ανάλυση των δεδομένων και β) στους αυστηρούς κανόνες της επιστημονικής μεθόδου.

Η δεύτερη παράδοση βασισμένη σε ανθρωπιστικές και κανονιστικές αξίες, θεωρεί ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί θα πρέπει να τάσσονται ιδεολογικά υπέρ της αλλαγής, της αναμόρφωσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας και επίσης ότι πρέπει να προάγουν τα συμφέροντα των ατόμων με τα οποία ασχολούνται, των πληθυσμιακών ομάδων που βρίσκονται σε κίνδυνο, και γενικότερα το κοινό συμφέρον της κοινωνίας.

Η πρώτη παράδοση εξισώνει επιστήμη και ιδεολογία με την απουσία αξιών η δεύτερη παράδοση ενδιαφέρεται για τις αξίες, την ιδεολογία και τους ηθικούς στόχους της κοινωνίας. Βρίσκονται σε αντίθεση οι δύο αυτές παραδοσιακές στάσεις; Ποια είναι η σημασία της επαγγελματικής και επιστημονικής αντικειμενικότητας έναντι των αξιών και των ιδεολογικών δεσμεύσεων στην πρακτική της κοινωνικής εργασίας; Μπορούμε να συμβιβάσουμε επιστημονικές και ανθρωπιστικές προσεγγίσεις με την πρακτική της κοινωνικής εργασίας; Αυτά τα βασικά ζητήματα αναλύονται στην εργασία αυτή.

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved