Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Τα οικονομικά της Υγείας

Τεύχος 23 - Έτος 1991

Επιχειρείται μια σύντομη και επιγραμματική εισαγωγή και κυρίως ορισμένες προκλήσεις εννοιολογικού χαρακτήρα σχετικά με τα οικονομικά της υγείας (health economics). Είναι πρόδηλο ότι δεν μπορεί να εξαντληθεί το θέμα όταν ειδικά πρόκειται για μια νέα επιστημονική κατεύθυνση όπως είναι τα οικονομικά της υγείας στα πλαίσια αυτού του κειμένου.
Τα οικονομικά της υγείας έχουν σύντομη ιστορία και αναπτύχθηκαν. Γιατί τώρα μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με τις μελέτες του Denison και τον Becker στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη φύση του ανθρώπινου κεφάλαιου (human capital) σαν συντελεστή παραγωγής και στη σύντομη αυτή διαδρομή τους μέχρι τα σήμερα πέρασαν τρεις κυρίως ιστορικές περιόδους - φάσεις.

Στη δεκαετία του ’50 χαρακτηρίζονται από τις θεωρητικές αναζητήσεις σχετικά με τη φύση του αγαθού υγεία και τις εννοιολογικές προσεγγίσεις για τον χαρακτήρα του ανθρώπινου κεφαλαίου δηλαδή του ανθρώπινου δυναμικού σαν συμπληρωματικού συντελεστή παραγωγής.

Στη συνέχεια, η διόγκωση και η πολυπλοκότητα των συστημάτων υγείας και το μεγάλο Βάρος που ασκούν στην κοινωνική και οικονομική διαδικασία επέτρεψαν στα οικονομικά της υγείας να μεταλλαχθούν από τη θεωρητική αναζήτηση στην εμπειρική σπουδή και την εφαρμοσμένη επεξεργασία απαντήσεων στα προβλήματα ενός μεγάλου κοινωνικοοικονομικού υποσυστήματος και Βεβαίως πρόβαλαν διατυπώσεις τεχνικού χαρακτήρα για την επίλυση προβλημάτων. Στην τρέχουσα δεκαετία τα οικονομικά της υγείας επανέρχονται στην σφαιρικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων για το ρόλο, τη λειτουργία και τη γενική επίδραση που έχουν τα συστήματα υγείας στην κοινωνία και την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν τεχνικές και μεθόδους για την αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του υγειονομικού τομέα.

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Πρόσφατες ανακοινώσεις ΣΚΛΕ
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved