Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Πρόοδοι στη μετάγγιση αίματος

Τεύχος 28 - Έτος 1992

Η ιδέα της μετάγγισης αίματος ως θεραπευτικού χειρισμού είναι παλιά αλλά η επιτυχής εφαρμογή της άρχισε στις αρχές του αιώνα με την ανακάλυψη των ομάδων αίματος από τον Landsteinor και διαδόθηκε μόνο μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο κατά τη διάρκεια του οποίου οι μεγάλες ανάγκες σε αίμα οδήγησαν στην τελειοποίηση των μεθόδων συλλογής και συντήρησης του αίματος.

Σήμερα το αίμα που προσφέρεται από τον αιμοδότη - σχεδόν ανώδυνα γιατί οι Βελόνες φλεβοκέντησης έχουν τελειοποιηθεί - υποβάλλεται κατ’ αρχήν σε έλεγχο για να Βεβαιωθούμε άτι δεν θα μεταδώσει κάποιο νόσημα όπως ηπατίτιδα Β και C σύφιλη, ή AIDS. Ενώ παλαιό το αίμα εχορηγείτο στον ασθενή σαν ολικό αίμα - όπως ελαμβάνετο από τον δότη - σήμερα το διαχωρίζουμε σε τρία τουλάχιστον παράγωγα, ερυθρά αιμοσφαίρια - αιμοπετάλια και πλάσμα τα οποία χρησιμοποιούνται χωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε αρρώστου και έτσι από κάθε μονάδα αίματος εξυπηρετούνται περισσότεροι άρρωστοι.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια χρησιμοποιούνται για τη γρήγορη αντιμετώπιση μιας αναιμίας αλλά και σε αιμορραγίες - εκτός αν είναι κατακλυσμιαίες - γιατί και στις περιπτώσεις αυτές το στοιχείο που χρειάζεται άμεση αντικατάσταση, είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα αιμοπετάλια - τα κύτταρα που είναι οι πρωταγωνιστές της αιμόστασης - χρησιμοποιούνται σε αρρώστους που έχουν θρομβοπενία, που δεν έχουν δηλαδή στην κυκλοφορία τους αρκετά αιμοπετάλια. Τέτοιοι άρρωστοι είναι κυρίως όσοι πάσχουν από κακοήθη νοσήματα του αίματος και όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Τέλος το πλάσμα - το υγρό τμήμα του αίματος - περιέχει ένα μεγάλο αριθμό ουσιών (πρωτεϊνών) και μπορούμε είτε να το χορηγήσουμε αυτούσιο σε αρρώστους που χάνουν μεγάλες ποσότητες πλάσματος (μεγάλες αιμορραγίες ή εγκαύματα) ή όπως είναι προτιμότερο, να το υποβάλλουμε σε παραπέρα διαχωρισμό (κλασματοποίηση), και να πάρουμε τα ειδικά θεραπευτικά προϊόντα όπως αλβουμίνη - ανοσοσφαιρίνες - παράγοντες πήξης και να τα χρησιμοποιήσουμε για αρρώστους που έχουν τις αντίστοιχες ειδικές ελλείψεις.

Εκτός από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια στο αίμα περιέχονται και τα λευκά αιμοσφαίρια. Ο διαχωρισμός τους με τις απλές μεθόδους ρουτίνας της αιμοδοσίας δεν είναι εύκολος και η χρήση τους για θεραπευτικούς σκοπούς είναι περιορισμένη.

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved