Κοινωνική Εργασία ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Παιδιά σε Αναδοχή - η προβληματική του θεσμού της αναδοχής στην Ελλάδα

Τεύχος 44 - Έτος 1996

Εδώ η ποιότητα των αναδοχών σχετίζεται με την εκτίμηση των επαγγελμαπών σχετικά με το Βαθμό στον οποίο οι πρώτοι, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του θεσμού.
Εδώ, η ποιότητα των αναδοχών σχετίζεται με την άποψη των επαγγελμαπών για το Βαθμό στον οποίο οι πρώτοι ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του θεσμού της αναδοχής.
 

Εισαγωγή
Σήμερα, στη χώρα μας όταν οι γονείς - για διάφορους λόγους - αδυνατούν να ανταποκριθούν στο γονεϊκό τους ρόλο, τα παιδιά τους έχουν ουσιαστικά τρεις δυνατότητες να απορροφηθούν: α) με την τοποθέτησή τους σε κάποιο ίδρυμα κλειστής περίθαλψης, Β) με την τοποθέτησή τους σε ανάδοχη οικογένεια και γ) με την υιοθεσία τους. Από τις τρεις αυτές δυνατότητες το ίδρυμα φαίνεται να έχει τις περισσότερες φορές το μεγαλύτερο κόστος τόσο για το παιδί όσο και για το κράτος. Γί’ αυτό σε κάθε περίπτωση επιδιώκεται όπως η παραμονή του παιδιού σε ίδρυμα όπου αυτή δεν μπορεί να αποφευχθεί να είναι τουλάχιστο προσωρινή και μικρής χρονικής διάρκειας.

Στο ίδρυμα πολλές φορές τα παιδιά, θεωρητικά Βρίσκονται σε αναμονή της επανόδου τους στη φυσική τους οικογένεια ή της τοποθέτησής τους σε ανάδοχη οικογένεια ή της υιοθεσίας τους. Μέσα όμως από την εμπειρία μας γνωρίζουμε πολύ καλά πως όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος παραμονής του παιδιού στο ίδρυμα τόσο λιγότερες γίνονται και οι πιθανότητας του να επανέλθει στη φυσική του οικογένεια, να τοποθετηθεί σε ανάδοχη οικογένεια ή να υιοθετηθεί. Ακόμη και στην περίπτωση που δημιουργηθούν αργότερα οι προϋποθέσεις για να εγκαταλείψει το ίδρυμα προκειμένου να Βρεθεί σε οικογένεια, όσο μεγαλύτερος ήταν ο χρόνος που παρέμεινε στο ίδρυμα τόσο δυσκολότερη μπορεί να είναι και η προσαρμογή του στην οικογένεια.

Πρόσφατο τεύχος
Τεύχη
Σ.Κ.Λ.Ε.

Επίσημη σελίδα ΣΚΛΕ

Μητρώο μελών ΣΚΛΕ

Εισαγωγή
Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για το περιοδικό, στο περιβάλλον έκδοσης του epublishing: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/socwork/about
περισσότερα...
Επικοινωνία
Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108834818 Fax: 2108827071
e-mail: info @skle.gr
www.skle.gr
© Copyright Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, Επιθεώρηση Κοινωνικών Επιστημών «Κοινωνική Εργασία» - 2012-2024. All Rights Reserved