Τον τελευταίο καιρό η χώρα μας κατακλύζεται από πληθυσμιακές ομάδες που ε'χουν στόχο την καλύτερη διαβίωση και ένα καλύτερο αύριο.
Αυτές οι ομάδες είναι πρόσφυγες είτε παλιννοστούντες.
Πρόσφυγες με διαφορετικά ήθη και έθιμα προερχόμενοι από διάφορες χώρες απ’ όπου φεύγουν για ποικίλους λόγους (πολιτικοί πρόσφυγες, μετανάστες κ.λ.π.).
Παλιννοστούντες, ομοεθνείς, με κοινές ρίζες που η επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη ήταν το όραμά τους.
ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι η πληθυσμιακή αυτή εισροή στη χώρα διαταράσσει την ισορροπία της υπάρχουσας κοινωνικής συνοχής, δημιουργεί κοινωνικές ανάγκες και κοινωνικούς κινδύνους.
Για να διατηρηθεί η ισορροπία πρέπει το κράτος, η Πολιτεία, να αμβλύνει είτε να ικανοποιήσει τις κοινωνικές ανάγκες και κινδύνους με το μηχανισμό διανομής κοινωνικής φροντίδας, με συγκεκριμένη και σχεδιασμένη Κοινωνική Πολιτική.
'Άλλωστε η διαδικασία διανομής κοινωνικής φροντίδας για πρόοδο, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση είναι ο ορισμός της Κοινωνικής Πολιτικής όπως την έδωσε ο Ουίλλιαμ Μπέβεριτς.
Καθημερινά αυξάνονται οι κοινωνικές ανάγκες και κίνδυνοι με άμεσο αντίκτυπο στα χαμηλά οικονομικά στρώματα, στους εργαζόμενους.
Μοιραία είναι η αύξηση της πίεσης των εργαζομένων για περισσότερη διανομή κοινωνικής φροντίδας που στόχο θα ’χει την άμβλυνση ή την ισορροπία των κοινωνικών ανισοτήτων.
Κοινωνικές ανισότητες που προκαλούνται είτε από φυσικούς παράγοντες (παθολογικές καταστάσεις, αναπηρίες εκ γενετής κ.λ.π.) είτε από τεχνητούς καθημερινούς παράγοντες (εργατικό ατύχημα, πληθωρισμός, ανεργία κ.λ.π.).